úterý 19. července 2011

recenze - seriál: Bratrstvo neohrožených - 95 % vs. Pacifik - 85 %

Dva velmi podobné seriály: oba z produkce HBO; na obou se podíleli Steven Spielberg a Tom Hanks ; oba vycházejí z výpovědí vojáků, kteří se bojů účastnili;  oba jsou silným zážitkem pro každého diváka.


Bratrstvo neohrožených je kultovním miniseriálem z roku 2001. Příběh 101. výsadkové divize zaujme i pacifistickou vegetariánku.  Vylodění v Normandii se řadí mezi největší události dějin strategie hned vedle Hannibalova tažení přes Alpy a bitev Sparty s Persii. Vlastně celé západní tažení bylo velmi úspěšné vyjma záseku u Bastogne a přeceňované operace Market Garden.

Seriál Bratrstvo neohrožených líčí průběh západní fronty jako veleúspěšnou akci spojenců, kterou nepochybně byla. Neobávejte se ale nějakých přehnaných hrdinství, i když některé příběhy znějí neuvěřitelně, válka je takových story plná – stačí si připomenout hrdinství Lorda Lovata. Minisérie začíná ve výcvikovém táboře, kde je probíhá důkladný výcvik, jímž si musely jednotky projít. Seriál postupně dokumentuje celou cestu 101. výsadkové až do návratu domů. Důraz je kladen na bitvy a vztahy jednotlivých vojáků, kteří tvoří rotu. Jednotlivé bitvy a akce jsou líčeny od přípravy taktiky po průběh. Pozornost je věnována i takovým detailům jako je komunikace mezi vojáky. Nebojte se však, že by seriál sklouznul do dokumentaristické nudy, příběh roty je velmi silný a vy se stanete jeho součástí – tak silný seriál je.


Pacifik je trochu o něčem jiném – především proto, že válka s Japonskem nebyla něčím, na co by mohla být Amerika nějak extra pyšná. Lost generation v ní mnohokrát prohrála. Japonsko mělo jednu z nejtvrdších a nejfanatičtějších armád v dějinách lidstva. Důkazem o výtečné armádě Japonců je např. obsazení Filipín.

Film je oproti Bratrstvu neohrožených daleko naturalističtější. Taktiky jdou stranou – jedna bitva dokonce připomíná slavný Rimmerův útok za bílého dne přes minové pole (fanoušci Red Dwarf vzpomenou). O to větší důraz je kladen na psychologii jednotlivých postav a hrůznost války. Kdo nikdy nepochopil znásilňování civilistek nebo násilí na obyvatelstvu jako takovém, při sledování střetů fanatických Japonců s Američany plnými nenávisti pochopí.

Nenávist Američanů k Japonsku začíná s útokem na Pearl Harbor. V prvním díle se seznámíme s jedním z hlavních hrdinů celého seriálu – Eugenem Sledgem, který ze zdravotních důvodů nemůže narukovat a velmi toho lituje.  Děj se točí okolo tří vojáků Roberta Leckieho, který je obdařen zdravím rozumem, což u vojáka není úplně žádoucí; Johna Basilonea, z něhož armáda udělala celostátního hrdinu; a již výše zmíněného Eugena Sledge.  Právě okolo Sledgovy jednotky se točí většina seriálu. Přeměna ustrašeného vojáka ve válečný stroj probíhá postupně přímo před očima diváka. Prvně se podivuje chování druha ve zbrani Sheltona, který mrtvolám vojáků vylupuje zlaté korunky, o něco později se Shelton stane jeho blízkým přítelem. Sledge nehne ani brvou, když vidí Sheltona jak si z hlavy Japonce, které někdo ustřelil čelo, udělá koš na strefování se kamínky. Sám Sledge začne Japonce nenávidět a jejich zabíjení mu nedělá nejmenší problém. Po návratu z války si ale prožívá své osobní drama a souboj se svým vlastním svědomím a životem mimo válečnou vřavu.
Oba seriály jsou velmi silné, vychází z reálných situací a příběhů. Bratrstvo vás vtáhne do děje a vy budete jedním ze členů 101. výsadkové, budete s jejími členy dýchat i mrznout v zákopech u Bastogne. Seriál o hrdinech, kteří jsou opravdovými hrdiny – ne panáky v latexovém oblečku. Pacifik není příběhově tak silný, ale je psychologickou studií jednotlivých vojáků. Naturalisticky zobrazuje všechno lidské i nelidské, co ve válečném konfliktu je.

Malým bonusem Pacifiku je nádherně  zpracované intro: 


Žádné komentáře:

Okomentovat