středa 10. srpna 2011

film - recenze: Senna - 95%


Film Senna je porno pro fanoušky motorsportu. Vím, není úplně košer začínat recenzi jednoduchým výkřikem, ale pro fanoušky žíznivých závodních aut je film prostě povinností. To ovšem neznamená, že by neměl co nabídnout normálním lidem.



Filmů z prostředí motorsportu vyšlo několik - blbosti (Formule), průměrné filmy (Bouřlivé dny) a klenoty. Klenoty jsou zvláštní kategorií. Magické filmy s úžasnými záběry. Takovým filmem je třeba GrandPrix z roku 1966 nebo Le Mans z roku 1971, ve kterém hraje hlavní roli King of Cool Steve McQueen.

Senna se řadí mezi klenoty. Je sice dokumentem, ale vypráví příběh fantastického závodníka. Dobové záběry filmovou řečí ilustrují životní pouť brazilského fenoménu. Příběh od závodů v malých motokárách až po závod v Imole 1994. Film o Sennovi nemluví jako o nadčlověku s volantem ruce. Zobrazuje Sennu jako fenomenálního závodníka s mnoha chybami.

Film není jen o nejznámějších momentech Sennova života - havárie s Prostem, úžasná kola v Monaku atd. Film nabízí spoustu záběrů ze zákulisí, z porad před závody, hádky s Belastrehem (tehdejším šéfem FIA), drby atd. Senna byl agresivní závodník, zavinil spoustu nehod a občas jezdil bezhlavě, i tuto stránku Sennovy kariéry film ukazuje a nebojí se kritiky.

Dobové záběry občas střídají mluvící hlavy několika bývalých závodníků, kteří se vyjadřují k určitým momentům. Při vyprávění příběhu fenomenálního závodníka se nelze vyhnout emocím, ale film není kýčem jako mnoho jiných filmů oslavujících padlé hrdiny.

Film ukazuje Sennu jako člověka, jako výjimečného člověka, bezcitně agresivního za volantem, citlivého mimo něj, charismatickou osobu s mnoha klady i zápory. Je citlivě poskládaným dokumentem. Důstojným pomníkem pravého závodníka. Povinností pro fanoušky motorsportu. Zdrojem informací a zajímavou podívanou pro obyčejné lidi.



Žádné komentáře:

Okomentovat