čtvrtek 4. srpna 2011

IT - internet: +


Google ve svých labs naprogramoval několik smysluplných i nesmysluplných aplikací, sociálních sítí a služeb. Z těch méně úspěšných jmenujme třeba Wave, který vtrhl na internet jako tsunami, aby se posléze změnil v chabou vlnku zbabělého odlivu.


Nyní Google vytasil +. Sociální síť, která dává smysl. + v sobě spojuje jednoduchost Facebooku s genialitou Twitteru a navíc postupně přidává Google aplikace.

Spousta lidí jej srovnává s Facebookem, to je ale úplně zcestný pohled na +. Facebook změnil pohled lidí na sociální sítě. Facebook se stal jakýmsi internetem uvnitř internetu, jehož využití neznalo limit a právě to bylo limitem v užívání této sociální sítě. Facebook několik lidí využívalo jako Twitter, další k hraní her, další k chatu, ale Facebooku chyběla jakási jasná idea k čemu vlastně je.

Google se vydává úplně jinou cestou. Klíčovými slovy pro Google + jsou jednoduchost a komunikace.
Kruhy nejsou takovou novinkou, jak by se mohlo zdát. Kruhy nebo skupiny fungují i na Facebooku, ale Facebook vždy pracoval s pojmem Friend, asi nikdy nepočítal s tím, že si do profilu budete přidávat prodavačku od vás ze samoobsluhy a všechno s ní sdílet. Na nějaké filtrování informací nikdy nekladl důraz.

Google poučen zkušeností z Facebooku kruhy implementoval od samého začátku. Lidi, které chcete sledovat, si přidáte do kruhu. Oni s vámi informace sdílet můžou, ale nemusí. Sledovat vás rovněž můžou, ale nemusí. Statusy, fotky atd. sdílíte tedy jen v určité skupině lidí. Fotky z vaší svatby uvidí jen přátelé a rodina, vaše rodina se zase nedostane k fotkám z vašeho loučení se svobodou atd.

Jednoduché že? Google navíc do + neustále implementuje nové a nové služby. Důkazem, že to Google s + myslí vážně, je to, že poprvé ve své historií provedl rozsáhlou změnu designu snad všech svých služeb včetně Youtube nebo samotné homepage. Vše sladil právě do + designu. Jistotou je, že + bude za chvíli propojeno i s Google kancelářskými nástroji a dalšími službami.

Vše je stále ve fázi beta, ale už teď je stabilnější a přehlednější než Facebook, který už využívám pouze z důvodů chatu a široké uživatelské základny.

+ nemá jen samé plusy. Chvíli trvá, než si na přechod zvyknete. Trochu chybí firemní profily, i když je Google slibuje. Velmi ale chybí propojení + s externími službami, nemyslím teď hry, ale různá last.fm, Grooveshark, filmové databáze atd. Uživatelská komunita se zatím skládá spíše s geeků, kteří rádi zkouší nové věci, své učitelé a spolužáky ze základní školy tam zatím nenajdete. Kruhy sice nabízejí filtrování lidí, ale už ne filtrování informací. Velmi mi chybí hashtagy z Twitteru, které umožňovaly jednoduché sledování témat #brno #chelsea #pohoda2011. Posledním nedostatkem je zatím chudá podpora Google + v mobilech.

Google ovšem na síti neustále pracuje, připojuje další služby. Blogger, GTalk nebo Picassa nebo Latitude dostávají nový dizajn i nový smysl.

Facebook zabil mnoho sociálních sítí. Normální komunita se z nich vytratila a last.fm dnes drží jen hudební fanatici. Fungovat dokáží jen velmi úzce cílené služby jako Instagram. Facebook si zaslouží, aby jej už někdo odstřelil. + má dobře nakročeno k tomu být tím Facebook killer, zvlášť jestli půjde cestou Chrome nebo maps.google a rozjede mohutnou kampaň. Kdy asi okolo vás projede první Google + šalina, co?

Žádné komentáře:

Okomentovat